Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 17:34 - Легенда за Коледния чорап
Автор: sasalko Категория: Лични дневници   
Прочетен: 982 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 21:43


                     image
Имало едно време един благороден мъж. Той живял щастливо и честито до неочакваната смърт на съпругата му. Овдовял и изпълнен с мъка, мъжът поел теглото да ръководи сам семейството и най-вече да се грижи за трите си малки дъщери.

Не минало много време обаче и семейството било принудено да се премести далеч от града, тъй като парите не им достигали. Така дъщерите били принудени да готвят, чистят и перат съвсем сами.

Когато дошло време момичетата да се заомъжват, благородникът изпаднал в още по-голяма безпомощност. Нито една от дъщерите му нямала зестра!

Една вечер след като дъщерите му изпрали дрехите си, те простнали чорапите си над камината, за да се изсушат по-бързо. Същата нощ Св. Николай, знаейки за изключително трудното положение на семейството, спрял пред къщата на благородника. Погледнал през прозореца, за да се увери, че всички спят, и забелязал оставените над камината чорапи.

В този миг на Св. Николай му хрумнала идея. Той взел от шейната си три торби със злато, влязъл през комина на къщата и ги сложил в чорапите на младите момичета.

На сутринта, когато дъщерите се разсънили, те намерили чорапите си пълни със злато. Така благородният мъж успял да види трите си дъщери омъжени и доживял живота си щастливо.

От тази легенда тръгва традицията, която впечатлява всяко едно дете със своята необикновеност.

На други места по света пък съществуват малко по-различни практики. Във Франция, например, децата поставят обувките си до камината в очакването на коледни подаръци. Тази традиция датира от времето, когато децата са носили дървени обувки.

Холандските деца, от своя страна, пълнят обувките си със сено и моркови, с които се гощават елените на Дядо Коледа. В Унгария пък на Коледа малчуганите лъскат обувките си и след това ги поставят край входната врата или на прозореца.

Колкото до традициите в Италия, там децата оставят обувките си на прага на дома в навечерието на Коледа, за да омилостивят добрата вещица Ла Бефана. В Пуерто Рико пък децата слагат пълни със зеленина и цветя малки кутии под леглото си, за да нагостят камилите на Тримата крале.


Тагове:   легенда,   чорап,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930