Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2009 23:04 - Ягодинската пещера
Автор: sasalko Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1154 Коментари: 0 Гласове:
1



      В областта на туризма и културата старостта привлича по презумпция. Крепости, гробници, музеи и какво ли още не. В живота обаче младостта е на преден план. За някои младото вино е по-добре от старото, младото момиче е предпочитано пред вдовицата, юнакът от приказките винаги е най-малкия.

Какво се получава когато съчетаем младостта с туризма и културата, а обектът е не по-малко привлекателен? Получава се даже по-добре. Ягодинската пещера се води най-младата в България. Тя е само на скромните 275 хил. години. Важно е да се уточни, че в класацията не влиза пещерата, която се намира в парка зад блока ви, която накога е била средище на наркомани.

Обичам гидовете в пещерите, сериозно, ако съм пиян ще ги целунна по челото и ще им стисна братски ръката. Така ти говорят за тяхната, толкова любов струи, че наистина можеш да си помислиш, че влизаш в нещо живо. Пази Боже! Като в Зоната от „Пикник край реката” на братя Стругацки. Ако посетите пещерата през лятото, тя ще ви удари шамар. Буквално, толкова силно ще ви цапардоса през главата, че колената ще ви омекнат. Още на входа силен вятър започва да хлуе, а смяната в градусите е доста рязка. Постоянната температура на това живо същество е шест градуса през цялата година. За да бъде тотално окачествена като жива, тя си има размери нагоре надолу, наляво и надясно. Като останки от Тиранозавър рекс. Дълга е 10.5 км., като тази дължина съвсем учтиво е разположена на три етажа. Проходим е само третият, като важно условие за нас е да ви споделим, че етажите се броят отгоре надолу. Защо така са решили, за да ни изненадат. Маркетинг стратегия.
image За тези от вас, които сте професионални пещерняци, преходът на трите етажа е осем часа. Сигурен съм, че го знаете, за което ви моля да ни извините, защото отново се връщаме при непрофесионалистите. За нас преходчето е само от километър и половина, но и толкова стига, нали ще си вземем печат. Минаваме го за скромните 45 минути, като след това сме готови за бира на полувремето. Гидовете минават около три километра, но доста трябва да се молите, за да ви преведат през нетуристическите зони. А може и да им вземат лиценза. Кой иска да вземат лиценза на някой гид, освен Нова телевизия, БТВ и вестниците, които смятат, че е много шикозно да ругаеш по всеки, които се занимава с нещо извън журналистиката.

Не бе, същите тези БТВ правят доста хубави репортажи за пещерата и доколкото знам са приятели с гидовете и с управата, да не повярваш. Отразяват сватбите, които се сключват там. Точно така, сватби. В едно от помещенията ще видите специално пригодена масичка, която като не се използва за кебабчета и ракия става за сватби. Пред нея застава типът от общината и пита разните хора дали са съгласни да се оженят и бракът им да продължи поне колкото половината живот на пещерата. Някои казват „да”, други казват „не”, но важното е, че всички цапат в калта. Защото там е кално и бялата рокля, специално ушита в Асеновград, може да се оцапа, майната му, стига да има блага ракия. За 25 години са сключени 109 брака, а от агенция ГРАО отказаха да ни дадат информация дали всички те са се оказали стабилни.

Освен е можете да се ожените там, можете да посрещнете и Нова година. Как звучи само, Нова година в пещерата. Има си жива елха, което по презумпция радва еколозите, стига да не сметнат, че това по някакъв начин влияе на екоравновесието в пещерата. Малко по-далеч от елхата е Изворът на живота, нещо като Златното руно, само че в съвременен вариант. Няма смисъл да минавате през перипетии, за да живеете вечно. image Вече туристическите фирми могат да ви осигурят всичко, за което се носят легенди. Ако пиете от извора на живота ще живеете толкова, на колкото години е пещерата, когато сте пили. Има само едно леко кофти условие, което не е толкова фатално. Трябва откогато пиете, докато умрете да живеете в пещерата без да излизате от нея. Това може да се пренебрегне при идеята да сте световно известен експонат след 300 години. Пещерата си мисли, че по този начин ще вземе своята жертва, но не знае колко много хората държат на славата.

Докато живеете там следващите близо 300 хил. години ще опознаете Пешо Прилепа и неговото домочадие, които странно за мишешката си визия се оказаха доста гостоприемни. Ще се насладите на опразуването на перли... Точно така, в пещерата има перли, но пещерни перли. Не правете кроежи за ограбване, те са без стойност. Като се замисли човек, и истинските трябва да станат без стойност, всичко освен живота и храната трябва да стане без стойност и някой ден виж, грабежите спрели. Образуват се от един капчук (перлите, не грабежите), които методично, като при индианско мъчение, си капе върху един мрамор и го дълбае с въртеливи движения.

image Атракция е и Стената с леопардова кожа. Която представлява и половината пещера. Тя е от мрамор и глина, мраморът се дълбае от окисляване, а глината се стича по получените улуци и образува кафеникавите окраски.

Атракция са и самите гидове, вече казах. Знаете ли какво е абсолютна тъмнина? Няма никакво пригаждане на погледа. Мен лично 5 минути в така обстановка биха ме докарали до шизофрения. Заради глупостта на група туристи и ние усетихме какво е абсолютна тъмнина, дано никога повече не го изпитвам. Нашият гид каза, че взема туристическият маршрут от 1,5 км. в абсолютна тъмнина за четири часа. Лази по ръбовете като огромен сляп паяк. Това го направил за едно чеверме, цяло. Успял наистина да го мине, докато не дошли старите кучета. Най-старият гид от съседното ягодинско село. Той успял да мине същият маршрут за 25 минути при абсолютна тъмнина, психопат!

Легенди и какви ли не страхотии съпровождат живота в пещерата, дотолкова че наистина могат да ни втълпят, че е жива. На мен ми е гадно, надявам се, че вие можете да го пренебрегнете.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Тагове:   пещера,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930